wtorek, Listopad 12

Alergia na gluten – jak się objawia?

0

Alergia na gluten to jedna z 3 różnych form reakcji naszego organizmu na gluten. Jak się objawia? Gdzie można znaleźć gluten? Jak leczyć alergię na ten kompleks białkowy? Zapraszamy do lektury!

Alergia na gluten – objawy

Alergia na gluten to reakcja uczuleniowa, do której dochodzi w wyniku podania pokarmu zawierającego gluten. Objawy takiego uczulenia mogą się pojawić nawet do kilku minut po spożyciu glutenu.

Najczęstsze objawy alergii na gluten to:

  • zmiany skórne – atopowe zapalenie skóry, zmiany przypominające łuszczycę, pokrzywka,
  • dolegliwości gastryczne – biegunki, wymioty, wzdęcia,
  • objawy związane z układem oddechowym – duszności, wodnisty katar.

Objawy te mogą się różnić w zależności od wieku osoby uczulonej. U małych dzieci przyjmują najczęściej postać objawów skórnych, natomiast u osób dorosłych częściej występują objawy związane z układem pokarmowym. Im młodsza osoba, tym mniejsze ilości alergenu wystarczą, by uruchomić reakcję uczuleniową, ponieważ jej układ immunologiczny jest jeszcze słabo rozwinięty.

Alergia na gluten – gdzie można znaleźć gluten?

Gluten to białko, które można znaleźć w zbożach. W szczególności zawierają go takie produkty jak:

  • bułka tarta i panierki,
  • kasza (manna, kuskus, jęczmienna, owsiana),
  • makaron pszenny lub żytni,
  • mąka pszenna, żytnia, jęczmienna,
  • napoje mleczne zawierające słód jęczmienny,
  • pieczywo,
  • produkty mleczne zawierające ziarna zbóż,
  • produkty zbożowe.

Alergia, nadwrażliwość, czy celiakia?

Z glutenem związane są trzy dolegliwości. Są to: celiakia, uczulenie na gluten oraz nadwrażliwość na gluten. Z nich trzech najsłabiej poznana jest nadwrażliwość. O celiakii mówimy, gdy mamy do czynienia z wrodzoną, trwałą (nieuleczalną) nietolerancją glutenu.

Alergia na gluten – jak wygląda leczenie?

Osoba, u której stwierdzono alergię na gluten, powinna unikać produktów, które zawierają to białko. Można je zastąpić produktami bezglutenowym lub stosować różne zamienniki. Podstawą do leczenia jest specjalna, zindywidualizowana dieta. Dieta eliminacyjna nie powinna jednak zostać wprowadzona na własną rękę, należy ją wcześniej skonsultować z lekarzem lub dietetykiem, a najlepiej z oboma specjalistami. W odróżnieniu od uczulenia na gluten, trwała nadwrażliwość na gluten, czyli celiakia, wymaga wprowadzenia diety bezglutenowej na stałe i stosowania jej przez całe życie.

Udostępnij.

Komentowanie wyłączone