niedziela, Listopad 17

Dieta przy Hashimoto – jakich produktów unikać?

0

Dieta przy Hashimoto – jej celem jest wsparcie farmakoterapii w Hashimoto i poprawa stanu zdrowia chorej osoby. Które produkty są wskazane, a których należy unikać? Podpowiadamy w dzisiejszym artykule!

Czym jest choroba Hashimoto?

Hashimoto to choroba autoimmunologiczna, związana z zaburzeniami układu odpornościowego. Zamiast bronić organizm przed infekcjami, organizm wytwarza stan zapalny we własnych komórkach i tkankach, w szczególności dotyczy to tarczycy.

W wyniku Hashimoto najczęściej dochodzi do niedoczynności gruczołu, co przejawia się:

  • rozregulowaną gospodarką hormonalną,
  • wzrostem masy ciała,
  • wypadaniem włosów,
  • przewlekłym zmęczeniem,
  • zaburzeniami nastroju,
  • problemami z płodnością.

Dieta przy Hashimoto – produkty wskazane

Dieta przy Hashimoto powinna być bogata w kwasy omega-3, selen, witaminy: D, A oraz B12, selen oraz błonnik. Wskazane są produkty bogate w żelazo, takie jak czerwone mięso, pestki dyni. Należy także zwiększyć ilość białka w diecie, między innymi poprzez spożywanie chudego mięsa, zielonych warzyw liściastych, białka ryb oraz jaj.

Tłuszcze zwierzęce powinny zostać zamienione na tłuszcze roślinne, warto spożywać także produkty bogate w jod – owoce morza, ryby morskie oraz wody mineralne. Dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy ważny jest także cynk – mikroelement znajdziemy między innymi w produktach pełnoziarnistych.

Dieta przy Hashimoto – produkty zakazane

Osoby, które chorują na Hashimoto, powinny ograniczyć lub całkowicie zrezygnować z:

  • Warzyw, które powodują dolegliwości ze strony układu pokarmowego – fasola, groch, kapusta, kalafior
  • Soi i produktów sojowych,
  • Nabiału, ze względu na właściwości alergogenne,
  • Węglowodanów prostych,
  • Produktów przetworzonych, bogatych w konserwanty i sztuczne barwniki – żywność wysoko przetworzona może zaogniać procesy zapalne w organizmie.

Hashimoto a nietolerancje pokarmowe

Hashimoto często współwystępuje z innymi chorobami o podłożu autoimmunologicznym. Należą do nich między innymi nietolerancje pokarmowe – trwała nietolerancja glutenu (celiakia) oraz nietolerancja laktozy. Jeśli u chorej potwierdzono nietolerancje pokarmowe, powinna ona wdrożyć (pod opieką lekarza) dietę eliminacyjną. Wykluczenie z posiłków glutenu lub laktozy może poprawić efektywność leczenia.

Udostępnij.

Komentowanie wyłączone