Jak zapakować prezent?
Syrop z cebuli to naturalny i domowej roboty lek na kaszel i przeziębienie, który był stosowany przez nasze babcie. Jak zrobić ten tradycyjny syrop i wzmocnić swoją odporność? Zapraszamy do lektury!
Cebula i jej lecznicze właściwości
Syrop z cebuli to tradycyjny napój stosowany w celu zwalczenia dolegliwości związanych z przeziębieniem. Można go podawać zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Syrop ten wykazuje właściwości przeciwwirusowe, bakteriobójcze, wykrztuśne i przeciwzapalne, dzięki czemu jest dobry na kaszel, przeziębienie oraz katar.
Napój zawdzięcza swoje lecznicze właściwości cebuli, która jest warzywem bogatym w:
- Witaminy C, A, B1, B2, PP
- Magnez, Chrom, Żelazo, Fosfor, Wapń
- Substancje dezynfekujące i grzybobójcze
- Kwas foliowy
Naturalne specyfiki są doceniane od pokoleń. Syrop domowej roboty jest niedrogi i dostępny przez cały rok. To jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków, jakie możesz zastosować lub podać dziecku, by wzmocnić jego układ immunologiczny!
Jak zrobić syrop z cebuli?
Przepis na tradycyjny syrop z cebuli jest bardzo prosty. Aby przyrządzić leczniczy napój, potrzebujesz jedynie cukru i cebuli. 3 sztuki cebuli należy obrać, a następnie posiekać na mniejsze kawałki i wrzucać warstwami do słoika. Każdą warstwę należy przesypać obficie cukrem. Słoik należy zakręcić i odstawić na kilka godzin, aż cebula puści sok. Syrop jest gotowy już po dwóch godzinach. Gotowe!
Syrop z cebuli – porady
- Przepis na syrop z cebuli można modyfikować na wiele sposobów. Aby wzmocnić działanie syropu, możesz zalać cebulę miodem lub dodać do syropu posiekany ząbek czosnku. Syrop można podawać także z miodem i cytryną.
- Syropem można leczyć nie tylko objawy przeziębienia, ale także zapalenie gardła, zapalenie zatok
- Cebula wspomaga pracę wątroby, wzmacnia serce, poprawia trawienie i działa uspokajająco
- Syrop należy podawać 2 – 3 razy dziennie, po jednej łyżce, lepiej nie stosować go na noc
Alternatywny przepis na syrop z czerwonej cebuli
Jeśli Twoje dziecko nie przepada za smakiem syropu, możesz mu przygotować łagodniejszą wersję, z czerwonej cebuli.
Składniki na syrop z czerwonej cebuli
- 2 czerwone cebule
- 3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Obierz cebulę i poszatkuj ją na drobne kawałki. Wrzuć do słoika i zalej miodem. Przykryj lub zamknij słoik i odstaw aż do następnego dnia. Po tym czasie cebula puści soki i będzie można podawać syrop dziecku.