
Jak zapakować prezent?
Syrop z cebuli to naturalny i domowej roboty lek na kaszel i przeziębienie, który był stosowany przez nasze babcie. Jak zrobić ten tradycyjny syrop i wzmocnić swoją odporność? Zapraszamy do lektury!
Syrop z cebuli to tradycyjny napój stosowany w celu zwalczenia dolegliwości związanych z przeziębieniem. Można go podawać zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Syrop ten wykazuje właściwości przeciwwirusowe, bakteriobójcze, wykrztuśne i przeciwzapalne, dzięki czemu jest dobry na kaszel, przeziębienie oraz katar.
Napój zawdzięcza swoje lecznicze właściwości cebuli, która jest warzywem bogatym w:
Naturalne specyfiki są doceniane od pokoleń. Syrop domowej roboty jest niedrogi i dostępny przez cały rok. To jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków, jakie możesz zastosować lub podać dziecku, by wzmocnić jego układ immunologiczny!
Przepis na tradycyjny syrop z cebuli jest bardzo prosty. Aby przyrządzić leczniczy napój, potrzebujesz jedynie cukru i cebuli. 3 sztuki cebuli należy obrać, a następnie posiekać na mniejsze kawałki i wrzucać warstwami do słoika. Każdą warstwę należy przesypać obficie cukrem. Słoik należy zakręcić i odstawić na kilka godzin, aż cebula puści sok. Syrop jest gotowy już po dwóch godzinach. Gotowe!
Jeśli Twoje dziecko nie przepada za smakiem syropu, możesz mu przygotować łagodniejszą wersję, z czerwonej cebuli.
Składniki na syrop z czerwonej cebuli
Przygotowanie:
Obierz cebulę i poszatkuj ją na drobne kawałki. Wrzuć do słoika i zalej miodem. Przykryj lub zamknij słoik i odstaw aż do następnego dnia. Po tym czasie cebula puści soki i będzie można podawać syrop dziecku.