piątek, Styczeń 18

Jak zrobić syrop z cebuli? Jakie są jego właściwości?

0

Syrop z cebuli to naturalny i domowej roboty lek na kaszel i przeziębienie, który był stosowany przez nasze babcie. Jak zrobić ten tradycyjny syrop i wzmocnić swoją odporność? Zapraszamy do lektury!

Cebula i jej lecznicze właściwości

Syrop z cebuli to tradycyjny napój stosowany w celu zwalczenia dolegliwości związanych z przeziębieniem. Można go podawać zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Syrop ten wykazuje właściwości przeciwwirusowe, bakteriobójcze, wykrztuśne i przeciwzapalne, dzięki czemu jest dobry na kaszel, przeziębienie oraz katar.

Napój zawdzięcza swoje lecznicze właściwości cebuli, która jest warzywem bogatym w:

  • Witaminy C, A, B1, B2, PP
  • Magnez, Chrom, Żelazo, Fosfor, Wapń
  • Substancje dezynfekujące i grzybobójcze
  • Kwas foliowy

Naturalne specyfiki są doceniane od pokoleń. Syrop domowej roboty jest niedrogi i dostępny przez cały rok. To jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków, jakie możesz zastosować lub podać dziecku, by wzmocnić jego układ immunologiczny!

Jak zrobić syrop z cebuli?

Przepis na tradycyjny syrop z cebuli jest bardzo prosty. Aby przyrządzić leczniczy napój, potrzebujesz jedynie cukru i cebuli. 3 sztuki cebuli należy obrać, a następnie posiekać na mniejsze kawałki i wrzucać warstwami do słoika. Każdą warstwę należy przesypać obficie cukrem. Słoik należy zakręcić i odstawić na kilka godzin, aż cebula puści sok. Syrop jest gotowy już po dwóch godzinach. Gotowe!

Syrop z cebuli – porady

  • Przepis na syrop z cebuli można modyfikować na wiele sposobów. Aby wzmocnić działanie syropu, możesz zalać cebulę miodem lub dodać do syropu posiekany ząbek czosnku. Syrop można podawać także z miodem i cytryną.
  • Syropem można leczyć nie tylko objawy przeziębienia, ale także zapalenie gardła, zapalenie zatok
  • Cebula wspomaga pracę wątroby, wzmacnia serce, poprawia trawienie i działa uspokajająco
  • Syrop należy podawać 2 – 3 razy dziennie, po jednej łyżce, lepiej nie stosować go na noc

Alternatywny przepis na syrop z czerwonej cebuli

Jeśli Twoje dziecko nie przepada za smakiem syropu, możesz mu przygotować łagodniejszą wersję, z czerwonej cebuli.

Składniki na syrop z czerwonej cebuli

  • 2 czerwone cebule
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

Obierz cebulę i poszatkuj ją na drobne kawałki. Wrzuć do słoika i zalej miodem. Przykryj lub zamknij słoik i odstaw aż do następnego dnia. Po tym czasie cebula puści soki i będzie można podawać syrop dziecku.

Udostępnij.

Zostaw komentarz