Jak zapakować prezent?
Naleśniki to jedno z najbardziej uniwersalnych dań. Można je podawać na słodko lub na słono, z ulubionymi dodatkami, jako deser, śniadanie lub obiad. Jaki jest najlepszy przepis na naleśniki?
Fenomen naleśników
Naleśniki to jedno z najprostszych i najbardziej uniwersalnych dań, jakie można zaserwować rodzinie lub bliskim. Przepis na naleśniki jest banalnie prosty i opiera się na odpowiedniej proporcji składników. Jak zrobić pyszne ciasto? Z czym podawać naleśniki?
Przepis na naleśniki na słodko
Składniki:
- Szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- Szklanka mleka
- ¾ szklanki gazowanej wody
- 3 łyżki masła
- Szczypta soli
- Łyżka cukru pudru lub cukru waniliowego
Przygotowanie:
Wymieszaj ze sobą składniki i wyrób z nich gładkie ciasto o płynnej konsystencji. Jeśli chcesz, by naleśniki miały apetyczny, brązowy kolor, dodaj do ciasta odrobinę kakao. Przygotuj patelnię z dodatkiem tłuszczu i rozgrzej ją. Wylewaj chochlą porcję ciasta na patelnię tak, by zajmowało całą jej powierzchnię. Smaż kilka minut z każdej strony, aż do zarumienienia. Podawaj z białym twarogiem i ulubionym dżemem.
Przepis na naleśniki na słono, ze szpinakiem i ricottą
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mleka
- Szklanka mąki
- 2 jajka
- Szczypta soli
- 2 jajka
Składniki na farsz:
- Kilka plastrów szynki
- Kilka plastrów żółtego sera
- ½ pęczka dymki
- Pieprz, olej
Przygotowanie:
Zmiksuj ze sobą składniki na ciasto, usmaż z niego naleśniki. Na każdym naleśniku połóż plasterek szynki, plasterek sera oraz posiekaną cebulę dymkę. Złóż boki naleśnika do środka, tak, by przypominał kształtem krokiet. Obsmaż na oleju na złoty kolor.
Z czym jeszcze można podawać naleśniki?
Naleśniki to bardzo uniwersalne danie, możesz je podawać z ulubionymi składnikami. Ciekawy pomysł na wykorzystanie naleśników to serwowanie ich z:
- Farszem ze szpinaku i serka risotta
- Syropem klonowym
- Kremem czekoladowym
- Farszem z grzybów
- Farszem z mięsa i porów
- Serkiem śmietankowym i łososiem
- Sosem słodko – kwaśnym
Inny sposób na urozmaicenie smaku naleśników to zrobienie ciasta z mąki gryczanej, mieszanki mąki pszennej i otrębów lub mąki orkiszowej. Do ciasta możesz dodać też cukier wanilinowy, piwo, aromatyczne zioła lub kakao, by uzyskać ciekawy smak. Naleśniki możesz zrobić także z mąki kukurydzianej i podawać je z filetem z kurczaka w formie meksykańskiej tortilli.