niedziela, Listopad 17

Poznaj najlepszy przepis na naleśniki!

0

Naleśniki to jedno z najbardziej uniwersalnych dań. Można je podawać na słodko lub na słono, z ulubionymi dodatkami, jako deser, śniadanie lub obiad. Jaki jest najlepszy przepis na naleśniki?

Fenomen naleśników

Naleśniki to jedno z najprostszych i najbardziej uniwersalnych dań, jakie można zaserwować rodzinie lub bliskim. Przepis na naleśniki jest banalnie prosty i opiera się na odpowiedniej proporcji składników. Jak zrobić pyszne ciasto? Z czym podawać naleśniki?

Przepis na naleśniki na słodko

Składniki:

  • Szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • Szklanka mleka
  • ¾ szklanki gazowanej wody
  • 3 łyżki masła
  • Szczypta soli
  • Łyżka cukru pudru lub cukru waniliowego

Przygotowanie:

Wymieszaj ze sobą składniki i wyrób z nich gładkie ciasto o płynnej konsystencji. Jeśli chcesz, by naleśniki miały apetyczny, brązowy kolor, dodaj do ciasta odrobinę kakao. Przygotuj patelnię z dodatkiem tłuszczu i rozgrzej ją. Wylewaj chochlą porcję ciasta na patelnię tak, by zajmowało całą jej powierzchnię. Smaż kilka minut z każdej strony, aż do zarumienienia. Podawaj z białym twarogiem i ulubionym dżemem.

Przepis na naleśniki na słono, ze szpinakiem i ricottą

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mleka
  • Szklanka mąki
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • 2 jajka

Składniki na farsz:

  • Kilka plastrów szynki
  • Kilka plastrów żółtego sera
  • ½ pęczka dymki
  • Pieprz, olej

Przygotowanie:

Zmiksuj ze sobą składniki na ciasto, usmaż z niego naleśniki. Na każdym naleśniku połóż plasterek szynki, plasterek sera oraz posiekaną cebulę dymkę. Złóż boki naleśnika do środka, tak, by przypominał kształtem krokiet. Obsmaż na oleju na złoty kolor.

Z czym jeszcze można podawać naleśniki?

Naleśniki to bardzo uniwersalne danie, możesz je podawać z ulubionymi składnikami. Ciekawy pomysł na wykorzystanie naleśników to serwowanie ich z:

  • Farszem ze szpinaku i serka risotta
  • Syropem klonowym
  • Kremem czekoladowym
  • Farszem z grzybów
  • Farszem z mięsa i porów
  • Serkiem śmietankowym i łososiem
  • Sosem słodko – kwaśnym

Inny sposób na urozmaicenie smaku naleśników to zrobienie ciasta z mąki gryczanej, mieszanki mąki pszennej i otrębów lub mąki orkiszowej. Do ciasta możesz dodać też cukier wanilinowy, piwo, aromatyczne zioła lub kakao, by uzyskać ciekawy smak. Naleśniki możesz zrobić także z mąki kukurydzianej i podawać je z filetem z kurczaka w formie meksykańskiej tortilli.

Udostępnij.

Komentowanie wyłączone