
Jak zapakować prezent?
Naleśniki to jedno z najbardziej uniwersalnych dań. Można je podawać na słodko lub na słono, z ulubionymi dodatkami, jako deser, śniadanie lub obiad. Jaki jest najlepszy przepis na naleśniki?
Naleśniki to jedno z najprostszych i najbardziej uniwersalnych dań, jakie można zaserwować rodzinie lub bliskim. Przepis na naleśniki jest banalnie prosty i opiera się na odpowiedniej proporcji składników. Jak zrobić pyszne ciasto? Z czym podawać naleśniki?
Składniki:
Przygotowanie:
Wymieszaj ze sobą składniki i wyrób z nich gładkie ciasto o płynnej konsystencji. Jeśli chcesz, by naleśniki miały apetyczny, brązowy kolor, dodaj do ciasta odrobinę kakao. Przygotuj patelnię z dodatkiem tłuszczu i rozgrzej ją. Wylewaj chochlą porcję ciasta na patelnię tak, by zajmowało całą jej powierzchnię. Smaż kilka minut z każdej strony, aż do zarumienienia. Podawaj z białym twarogiem i ulubionym dżemem.
Składniki na ciasto:
Składniki na farsz:
Przygotowanie:
Zmiksuj ze sobą składniki na ciasto, usmaż z niego naleśniki. Na każdym naleśniku połóż plasterek szynki, plasterek sera oraz posiekaną cebulę dymkę. Złóż boki naleśnika do środka, tak, by przypominał kształtem krokiet. Obsmaż na oleju na złoty kolor.
Naleśniki to bardzo uniwersalne danie, możesz je podawać z ulubionymi składnikami. Ciekawy pomysł na wykorzystanie naleśników to serwowanie ich z:
Inny sposób na urozmaicenie smaku naleśników to zrobienie ciasta z mąki gryczanej, mieszanki mąki pszennej i otrębów lub mąki orkiszowej. Do ciasta możesz dodać też cukier wanilinowy, piwo, aromatyczne zioła lub kakao, by uzyskać ciekawy smak. Naleśniki możesz zrobić także z mąki kukurydzianej i podawać je z filetem z kurczaka w formie meksykańskiej tortilli.