wtorek, Listopad 12

Co jeść, by poprawić pamięć i koncentrację?

0

Ciągłe zmęczenie, trudności w zapamiętywaniu i ciągła dekoncentracja nie są Ci obce? Zastanawiasz się, co jeść, by poprawić pamięć i koncentrację? To bardzo dobre pytanie. W poniższym artykule przybliżymy 10 artykułów żywnościowych, które Ci w tym pomogą.

Naukowo udowodniono, że niektóre artykuły żywnościowe, bądź substancje w nich zawarte mają wpływ na zwiększenie koncentracji czy zdolności zapamiętywania. Jeśli ciągłe trudności ze skupieniem się czy kłopoty z pamięcią nie są Ci obce, z pomocą przyjdzie zestawienie 10 artykułów, które pomogą uporać się z tym problemem.

Co jeść, by poprawić pamięć i koncentrację?

1. Jagody

Przeciwutleniacze zawarte w jagodach stymulują przepływ tlenu i krwi do mózgu. Tym samym zwiększają naszą koncentrację i pozytywnie wpływają na zdolność zapamiętywania.

2. Pełnoziarniste produkty

Pełnoziarnisty chleb czy makaron to źródło witaminy E. Wpływa ona na zdolność zapamiętywania.

3. Awokado

Owoce te poprawiają przepływ krwi w organizmie, usprawniając pracę organów wewnętrznych, w tym także mózgu. Dodatkowym walorem jest ich smak oraz fakt, że zagłuszają one uczucie głodu.

4. Zielone warzywa liściaste – brokuły, sałata itp.

Zawierają one kwas foliowy oraz mnóstwo przeciwutleniaczy, które pomagają chronić mózg. Zwiększają również moc zapamiętywania.

5. Jajka

Są źródłem wielu witamin z grupy B (B-6, B-12) i kwasy foliowego. Witaminy te wpływają na poprawę funkcji poznawczych.

6. Ryby

Ich składnikiem są dobroczynne kwasy Omega-3. To one bowiem odpowiadają za pamięć i sprawność umysłową. Przeciwdziałają również wahaniom nastroju, dekoncentracji, zmęczeniu czy depresji.

7. Ciemna czekolada

Jest źródłem kofeiny i magnezu. Te z kolei wpływają na ogólne pobudzenie organizmu, a także na wydzielanie endorfin, które jak powszechnie wiadomo, są hormonami szczęścia.

8. Nasiona lnu

Magnez, błonnik, kwasy tłuszczowe Omega-3 to tylko niektóre z ich składników. Wpływają pozytywnie na uwagę i zdolność do zapamiętywania.

9. Orzechy

Ich bogate właściwości i pozytywny wpływ na mózg znane są od pokoleń. Wszystko to dzięki witaminom z grupy B i E wchodzących w ich skład. Są również bogate w aminokwasy i olejki eteryczne wspomagające pamięć.

10. Produkty sojowe

Soja zawiera polifenole. Jest to specjalna grupa antyoksydanów. Według najnowszych badań wpływają one na opóźnienie demencji oraz zaburzenia funkcji poznawczych wynikającego z procesu starzenia.

Jedzenie ma bardzo duży wpływ na jasność umysłu. Jeżeli więc szukasz czegoś, co poprawi twoją pamięć i koncentrację – powinieneś zacząć od tego, co jesz. Szukaj produktów bogatych w witaminy z grupy E i B oraz kwasy Omega-3. Następnie zacznij je wprowadzać do codziennej diety.

Udostępnij.

Komentowanie wyłączone