wtorek, Grudzień 11

Domowe przetwory – jak zrobić kompot?

0

Przygotowanie przetworów na zimę nie wymaga dużo pracy. Żeby przyrządzić ulubiony napój, potrzebujesz jedynie odpowiednich słoików, cukru, owoców i… miejsca w szafie. Jak zrobić kompot? Zapraszamy do lektury!

Jak zrobić kompot?

Do przyrządzenia kompotu najlepiej nadają się owoce o wyrazistym kwaskowatym smaku, takie jak wiśnie, śliwki, porzeczki, gruszki, jagody jabłka lub aronia. Kompot można robić również ze słodkich owoców (maliny, czereśnie), jednak warto dodać do nich trochę owoców o kwaśnym smaku. Wybieraj zawsze owoce bez nalotów i plam. Jak zrobić kompot?

  • Przygotuj odpowiednie słoiki w różnych rozmiarach, wyparz je gorącą wodą
  • Umyj owoce i osusz je na ściereczce, pokrój na duże kawałki
  • Zagotuj w dużym garnku wodę z cukrem w proporcji ¼ kg cukru na 1 l wody
  • Napełnij gorące słoiki surowymi owocami do wysokości około 2 cm od górnej krawędzi
  • Zalej owoce gorącym syropem z cukru i wody
  • Zakręć słoiki, przekręć do góry dnem i odstaw do wystygnięcia
  • Jeśli słoiki się kleją, przemyj zewnętrzne ścianki

Gotowe! Kompoty możesz przechowywać w szafkach, w spiżarni lub w garażu. Ważne, żeby były w pomieszczeniu bez dostępu światła.

Inny sposób na przygotowanie kompotu to gotowanie owoców pod przykryciem. W tym celu zagotuj 2 litry wody (bez cukru), dodaj pokrojone owoce (np. suszone figi, morele, gruszki i śliwki) i jabłka, dorzuć przyprawy (imbir, wanilia) i gotuj pod przykryciem około 30 minut. Gotowy kompot przelej do słoików.

Eksperymentuj w kuchni i baw się smakami, by wybrać najlepszą metodę przyrządzania kompotu.

Jak zrobić kompot – przydatne porady

  • Aby zrobić smaczny kompot, używaj owoców bez pestek. Nie musisz obierać owoców, ale pozbaw je nasion i pestek, by kompot był smaczny i słodki.
  • Przy przygotowaniu kompotu możesz poeksperymentować z różnymi przyprawami, na przykład dodać trochę wanilii, cynamon, świeży korzeń imbiru lub goździki. Do kompotu możesz dodać także suszone rodzynki, daktyle oraz zioła, np. miętę lub lipę.
  • Kompot można podawać na zimno lub na ciepło, w zależności od preferencji i pory roku. Zimą najlepiej sprawdzą się ciepłe kompoty z dodatkiem rozgrzewającego imbiru lub goździków!
  • Nie wyrzucaj owoców z kompotu, można je zjeść na deser!

Przepis na wigilijny kompot

Składniki:

  • Cukier wanilinowy
  • Kwasek cytrynowy
  • Suszone morele (100 g)
  • Suszone jabłko (100 g)
  • Suszona śliwka (100 g)
  • Pół szklanki cukru

Przygotowanie:

Namocz owoce, w międzyczasie zagotuj 2 litry wody z cukrem. Dodaj owoce do wrzątku (bez śliwek) i gotuj 10 minut. Po tym czasie możesz dodać śliwki. Gotuj jeszcze 5 minut, dopraw do smaku cukrem wanilinowym i kwaskiem cytrynowym. Ostudź. Aromatyczny kompot możesz podawać od razu po jego przyrządzeniu.

Udostępnij.

Zostaw komentarz