
Jak zapakować prezent?
Przygotowanie przetworów na zimę nie wymaga dużo pracy. Żeby przyrządzić ulubiony napój, potrzebujesz jedynie odpowiednich słoików, cukru, owoców i… miejsca w szafie. Jak zrobić kompot? Zapraszamy do lektury!
Do przyrządzenia kompotu najlepiej nadają się owoce o wyrazistym kwaskowatym smaku, takie jak wiśnie, śliwki, porzeczki, gruszki, jagody jabłka lub aronia. Kompot można robić również ze słodkich owoców (maliny, czereśnie), jednak warto dodać do nich trochę owoców o kwaśnym smaku. Wybieraj zawsze owoce bez nalotów i plam. Jak zrobić kompot?
Gotowe! Kompoty możesz przechowywać w szafkach, w spiżarni lub w garażu. Ważne, żeby były w pomieszczeniu bez dostępu światła.
Inny sposób na przygotowanie kompotu to gotowanie owoców pod przykryciem. W tym celu zagotuj 2 litry wody (bez cukru), dodaj pokrojone owoce (np. suszone figi, morele, gruszki i śliwki) i jabłka, dorzuć przyprawy (imbir, wanilia) i gotuj pod przykryciem około 30 minut. Gotowy kompot przelej do słoików.
Eksperymentuj w kuchni i baw się smakami, by wybrać najlepszą metodę przyrządzania kompotu.
Składniki:
Przygotowanie:
Namocz owoce, w międzyczasie zagotuj 2 litry wody z cukrem. Dodaj owoce do wrzątku (bez śliwek) i gotuj 10 minut. Po tym czasie możesz dodać śliwki. Gotuj jeszcze 5 minut, dopraw do smaku cukrem wanilinowym i kwaskiem cytrynowym. Ostudź. Aromatyczny kompot możesz podawać od razu po jego przyrządzeniu.