
Jak zapakować prezent?
Żurek to tradycyjna polska zupa, podawana z białą kiełbasą i jajkiem. Charakterystyczny kwaskowaty smak zupa zawdzięcza specyficznej metodzie przyrządzania. Jak zrobić żurek?
Żurek to tradycyjna polska zupa, przygotowywana na zakwasie z mąki żytniej. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie mąki, przypraw oraz dodatkowych składników, z którymi podaje się zupę. Jak przygotować zakwas na żurek?
Do sporządzenia zakwasu na żurek wykorzystuje się mąkę żytnią razową, wodę oraz przyprawy. Do słoiczka należy wsypać szklankę mąki, a następnie zalać ją ciepłą wodą. Następnie dorzucamy przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie), mieszamy i przykrywamy gazą lub ściereczką. Słoik należy odstawić w ciepłe miejsce na minimum 3 – 5 dni. Raz dziennie należy zamieszać miksturę, by nie doprowadzić do powstania pleśni.
Składniki:
Przygotowanie:
Pokrój kiełbasę i boczek na plasterki, podsmaż na patelni. Do wywaru z warzyw i mięsa dodaj przyprawy i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze około 10 minut. Dodaj do zupy boczek, kiełbasę oraz zakwas, doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Zagęść żurek śmietaną, a następnie podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo.